Velddag 11 augustus

Op zondag 11 augustuszijn wij voornemens als de weergoden ons goed gezind zijn om een velddag te gaan houden. De locatie zal zoals nu bekend is waarschijnlijk weer zijn ter hoogte van de trailerhelling aan de Rietplas te Emmen.

Nadere info volgt.

Bijeenkomst 15 april

Op maandag 15 april geeft Wim Apon, PA0SLT, een lezing over antennemetingen in de praktijk. Wim gebruikt Whisper om de metingen uit te voeren. De meetopstelling en de gebruikte software leveren in db’s geijkte ontvangstrapporten. Om een goede vergelijking te kunnen maken gebruikt hij een inverted V-antenne als referentie. Inmiddels zijn er vele antennes in de praktijk getest.

Graag zien wij jullie maandag 15 april om 19:30uur in dorpshuis de Barnar in Barger-Oosterveld, lezing begint om 20:00uur

Verhuizing website

In verband met een hack op de website pas geleden bij onze eigen hosting hebben we besloten deze te verplaatsen naar de server van de VRZA. Alles is intact gebleven en overgezet en de emailadressen werken ook weer.

Hopen dat we nu zonder problemen verder kunnen draaien…

Bijeenkomst 18 december

Op 18 december houden voor de afdelingsleden een gezellige avond om het jaar af te sluiten met een hapje en een drankje.

Laat even weten of u komt dit ivm de catering.

Bijeenkomst 16 oktober:

Jelmer komt ons vertellen over de expeditie naar Svalbard.

Fourteen Belgians and one Dutchman with German callsign are going to Svalbard… it could be the slogan of a good joke, but it is not. DX-Adventure put together a new DX team and will head to the far north for a DX-Pedition to Svalbard from April 19 to 26, 2022.

Velddag 24 september

Op zondag 24 september gaan we een velddag organiseren voor de leden en andere geintresseerden.

Locatie: is de parkeerplaats/trailerhelling bij de Rietplas in Emmen

Aanvang: 10:00uur

inmiddels is bekend dat wij tijdens de velddag de beschikking over een aggregaat kunnen hebben, dus voor de mensen zonder portabel set is er nu de mogelijkheid om met andere apparatuur te komen.

Uiteraard gaat alles gewoon door bij goed weer.

Een ieder die mee wil doen is van harte welkom, stuur ff een mailtje naar de secretaris en dan krijg je de exacte locatie door.

Voorwaarde: zelf je spullen meenemen en wil je bijvoorbeeld een antenne testen is dat ook mogelijk.

Lezing 18 september

Op 18 september komt Harm PA0HPG ons vertellen over zijn ervaringen over de Antennemetingen met de FA-VA3 Impedantie Analyzer.

“In de lezing behandel ik de theorie van de werking van resonante dipool antennes en metingen aan antennes met behulp van de in dit geval de FA-VA3. Voor veel radioamateurs is de werking en de koppeling van antennes aan een zender een onbegrepen fenomeen.
In de lezing probeer ik duidelijk te maken wat het verband is tussen impedantie en antennegedrag
en laat ik zien hoe je zoiets kunt meten met een analyzer. Eigenlijk maakt het niet uit wat voor antenne
analyzer je gebruikt, als hij maar in staat is complexe impedanties te meten – iets wat ik in de lezing
duidelijk probeer te maken met een demonstratie daarvan met de FA-VA3.”

Zomerstop:

In de maanden juli en augustus zijn er geen lezingen. We wensen een ieder met zijn of haar familie een hele fijne vakantie.

Op 18 september hebben we weer onze eerste bijeenkomst.

Bijeenkomst 19 juni:

Meteor Scatter

Maandagavond 19 juni gaat Rene PA2RU ons iets vertellen over Meteor Scatter waar hij zeer actief mee is.

Dit betreft onze laatste bijeenkomst voor de zomerstop. Graag tot dan!

Algemene Ledenvergadering

Heden avond hebben onze ALV gehouden waarbij weer diverse zaken aan de orde kwamen waaronder de bestuursverkiezing van de secretaris Teun PA4TJ die nu officieel secretaris is van de afdeling. En Jakob PD2JEC die is toegetreden om de activiteiten in goede banen te leiden.Heren nogmaals welkom en succes ❗

Nieuwe Facebookpagina

Beste leden, volgers van deze pagina, we hadden al een tijdje het probleem hier op de pagina dat wanneer leden een bericht plaatsen deze na een aantal uren verdween en alleen via een omweg nog was te zien. Na diverse keren door meerdere personen er naar gekeken te hebben, instellingen hebben aangepast bleef het probleem….

Maar we hebben het probleem gevonden. We hebben destijds een PAGINA aangemaakt en dat had een GROEP moeten zijn. Vandaar dat we de boel drastisch omgooien en deze pagina tzt verlaten en de nieuwe groep hebben geactiveerd. Jullie hebben hiervan reeds een uitnodiging gehad via facebook.

Of klik op onderstaande link:

VRZA afd. Emmen e.o.

Sponsor

Vanaf heden zal het logo van Handelsonderneming Veenstra op onze website en nieuwsbrief getoond worden. Harry Veenstra heeft besloten om de VRZA afd. Emmen e.o. elk jaar te ondersteunen.

Harry, bedankt!!!

Al meer dan 25 jaar de leverancier voor uw zandappartuur en aanverwante artikelen.

Sponsor

Vanaf heden zal het logo van Handelsonderneming Veenstra op onze website en nieuwsbrief getoond worden. Harry Veenstra heeft besloten om de VRZA afd. Emmen e.o. elk jaar te ondersteunen.

Harry, bedankt!!!

Al meer dan 25 jaar de leverancier voor uw zandappartuur en aanverwante artikelen.

Bijeenkomst 20 maart:

“MAN MADE NOISE”

Op 20 maart hebben we een lezing over “Man Made Noise” en wat je daar zelf als amateur daar aan kunt doen. Het is geen diepgaand technisch verhaal maar, maar een verslag van dingen uitproberen. Wederom belooft dit zeker een lezing te zijn die voor ons allen zeer nuttige informatie kan bieden. We hopen jullie dan ook graag te zien.

VRZA QSO Party 2022

Vorig jaar november hebben we als afdeling Emmen e.o. meegedaan met de VRZA QSO Party. Met als doel om zoveel mogelijk verbindingen te maken met andere afdelingen van de VRZA. Wanneer dit doel is bereikt kun je het Divisional Award VRZA aanvragen en vandaag lag deze op de mat…

Nogmaals dan aan André Berends & René Berends en ondergetekende om dit mogelijk te maken ondanks de tegenvallende condities.

Bijeenkomst 19 december

Wat is LOFAR? Nico PA3ADU komt ons vertellen over dit mooie systeem…

LOFAR  (Low Frequency Array) is een radiotelescoop van ASTRON uit Dwingeloo. De telescoop bestaat uit duizenden antennes die radiogolven uit het heelal opvangen. Er zijn twee soorten antennes (de sprietjes en de antennes in de zwarte dozen) die resp. radiogolven tussen 10 en 80 Megahertz en 120-250 Megahertz opvangen.

Bijeenkomst 21 november

Doordat de lezing is verplaatst naar 19 december zal deze avond vooralsnog in het teken staan van een Eyeball QSO. Mocht iemand iets leuks te vertellen hebben dan horen we het graag.

Harm Tap – PD0GIB – een halve eeuw VRZA lid!

Aanvulling: Helaas kregen wij het droevige bericht dat Harm op 2 Dec. 2022 is overleden aan de gevolgen van zijn ziekte… In een niet te winnen strijd is van ons heen gegaan Harm Tap…. PD0GIB SK

Het bestuur vindt het al heel bijzonder als iemand zegt, dat hij/zij al 40 jaar lid is van de VRZA. Laat staan als iemand al 50 jaar lid is en dat is het geval bij Harm PD0GIB.

Bert Kruit PD2B, voorzitter van de afdeling Emmen e.o. maakte het bestuur erop attent dat Harm al vele jaren goed werk voor veel zendamateurs in en om Assen had verricht. Het is vrijwel onmogelijk om alle activiteiten van Harm op te sommen, want dan vergeet ik er vast wel een paar. Maar het jarenlang leiden van de Hunebed ronde, het mede-oprichten van de Soos en het beschikbaar stellen van mobilofoons om die om te bouwen voor de 4 meter band, zijn een paar grepen uit de jarenlange activiteiten van Harm. Voldoende redenen om op maandag 12 september jl. naar Bovensmilde af te reizen. Samen met Bert PD2B belden we bij Harm en Aly aan. We kunnen wel stellen dat het een hele verrassing was toen ze ons voor de deur zagen staan. We werden hartelijk ontvangen en na het nuttigen van een drankje (het was een warme, zonnige dag) kreeg Harm de speld en het bijbehorende certificaat uitgereikt. Hij was zichtbaar geëmotioneerd, want het kwam daadwerkelijk volkomen onverwacht.

Het werd een hele gezellige middag, waarbij nog een aantal anekdotes uit vervlogen jaren boven tafel kwam.  De tijd vloog om en later op de middag moesten Bert en ik afscheid nemen. Altijd jammer als het zo gezellig is, zoals bij Harm en Aly thuis.
Harm (en natuurlijk ook Aly), nogmaals van harte gefeliciteerd met je 50 jaar lidmaatschap en ik hoop dat er ondanks je mindere gezondheid er nog een aantal jaren bij zullen komen.

Ron Goossen PB0ANL,
namens het bestuur van de VRZA.

Op de foto: Bert PD2B, links, overhandigt het certificaat aan Harm PD0GIB.

Bron: VRZA

Bijeenkomst 17 oktober

Op de eerst volgende bijeenkomst 17 oktober komt Kees PD9K ons iets vertellen over zijn werk bij de veiligheidsregio (brandweer en communicatie) en een stukje over veiligheid in de radioshack. Dit belooft een mooie lezing te worden dus zorg dat je deze niet mist.

WAP Contest 2022

Onlangs de WAP contest vaantje mogen ontvangen. Met grote dank aan René Berends die voor onze afdeling grotendeels de contest heeft gedraaid. Rene Nogmaals DANK!!!

Bijeenkomst 19 september

Op Maandag 19 september houden we weer onze eerste bijeenkomst, deze keer een avond met onderling QSO over wat we in de vakanties hebben beleefd hobbymatig of niet, we hadden de DNAT en zijn radiomarkt. Onlangs hebben we onze eerste “kleintje” velddag gehad….

Velddag

Velddag op 11 September, zie voor meer info onder het kopje velddagen.

PI2NOS

Al langere tijd zoekt hobbyscoop naar hoge opstelpunten in het oosten van Nederland voor het verbeteren van landelijke dekking van onze repeaters. Weliswaar hebben we oog op wat potentiële hoge lokaties maar vooralsnog zijn er nog geen oplossingen.

Gelukkig doet zich een prachtige mogelijkheid voor om in ieder geval een tijdelijke opstelling te plaatsen nabij het Drentse Schoonebeek! Op een antennehoogte van omstreeks 40m is PI2NOS daar geactiveerd om zo vast te stellen welke dekking hiermee behaald kan worden.

Lezing ISS

International Space Station

Heb je wel eens afgevraagd welke of wat voor soort radio apparatuur er word gebruikt in de
ISS? Of hoe er contact word gemaakt met ander grondstations en amateurs wereld wijd?

Op maandag 20 juni word dit uit de doeken gedaan door middel van een lezing.
De zaal is open om 19:30 uur en de lezing start om 20:00uur.

Lokatie:

Dorpshuis de Barnstee
Barnar 5

Emmen / Barger-Oosterveld.

Algemene Ledenvergadering

Gisteravond 23 mei hebben wij onze eerste ALV gehad met bijna alle leden aanwezig. Het a.i. bestuur is unaniem gekozen waardoor het nu definitief is en we eindelijk plannen kunnen maken en activiteiten ontplooien. De eerste bijeenkomst word gehouden op Maandag 20 juni aanstaande. Hier zal een lezing gehouden worden. Tzt maken we meer bekend hierover.

Voor iedereen die er gisteravond was, bedankt voor de steun en vertrouwen en laten we samen er iets moois van maken.

Het bestuur van VRZA afd. Emmen e.o.

ALV

Algemene leden vergadering

Op 23 mei aanstaande houden wij onze eerste ledenvergadering. Alle leden van de afd. Emmen e.o. hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen hiervoor. Mocht u niets hebben ontvangen neem dan even contact op met onze secretaris voor de benodigde info. secretaris@pi4emn.nl

Graag tot dan !

Yesssss

Beste leden en volgers van de VRZA afd. Emmen e.o. Vandaag viel het verlossende antwoord in de mailbox. We kunnen doorgaan met de oprichting van de afdeling Emmen.

Binnenkort hebben we onze eerste ALV al gepland en de leden die reeds bij ons zijn ingeschreven hebben de uitnodiging al ontvangen.

Bent u geen lid van de afdeling maar wel van de VRZA dan kan u zich wenden tot de secretaris van het hoofdbestuur (secretaris@vrza.nl) om je bij ons bij te laten schrijven.

Op de eerste ALV gaan we onze plannen verder kenbaar maken en uiteraard ons aan de leden voorstellen.

Wilt u als lid de ALV bijwonen stuur dan even een email naar onze secretaris. secretaris@pi4emn.nl en u krijgt alle benodigde informatie.

Graag zien wij u dan op de ALV!!

Het bestuur a.i van de afd. Emmen e.o.

Aankondiging:

Vandaag 19 april 2022 verscheen in de CQ-PA de aankondiging met ons voornemen om de VRZA afd. Emmen weer nieuw leven in te blazen. Hiervoor hebben oud bestuursleden en anderen elkaar benaderd en is er onderstaand voorlopig bestuur uitgerold.

Van de Voorzitter


Op het moment dat ik deze woorden type, is de afdeling nog in oprichting. Dat wil zeggen, we hebben het landelijk bestuur benaderd om de “oude” afd. Emmen weer te activeren. Dat ging niet zomaar. We moesten van het bestuur van minstens 10 VRZA leden een handtekening hebben waarvan er ook minstens 3 als interim bestuur willen fungeren tot aan de eerste ALV. Dit is ons gelukt en inmiddels liggen de benodigde stukken ter beoordeling bij het hoofdbestuur. Omstreeks 19 maart komt de CQ-PA uit waar de aankondiging in staat vermeld en daar kunnen leden eventueel hun bezwaar kenbaar maken. Deze moet wel goed onderbouwd zijn uiteraard. Als dat allemaal goed verloopt zal er zo medio mei een frisse afd. Emmen zijn.


We hopen op jullie steun!

Afd. Emmen e.o. (in oprichting)

Welkom bij VRZA afd. Emmen e.o. (in oprichting) Enkele amateurs in de regio hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten om de “oude” afdeling Emmen weer nieuw leven in te blazen. Alle benodigde documenten zijn inmiddels naar het Hoofdbestuur gestuurd en nu is het afwachten.