André Berends

Een mooi verslag van André Berends die onlangs op vakantie is geweest en zijn QRP setje heeft meegenomen:

Een maand of 3 terug een huisje besproken om samen met mijn vrouw een paar dagen in Sauerland te verblijven, nabij Bad Laasphen (zo’n 40km ten zuiden van Winterberg) in het locatorvakje JO40dv.

Omdat ik enige tijd al in bezit ben van een Yaesu FT-818 had ik begin jaar al het plan opgevat om een soort ‘go-kit’ te maken rondom deze tranceiver.

Uiteindelijk heb ik 2 zonnepaneeltjes, 2 12V/7Ah accu’s en een koffertje samen gefabriceerd tot een ‘go-kit’, om zo in het veld op HF QRV te kunnen zijn.

Eerste proeven waren hoopgevend, ik had een end-fed ergens tussen 2 bomen gespannen bij een recreatie plas en kwa ontvangst mocht ik niet ontevreden zijn van mezelf; een Japanner knalde hard uit de speaker alsof hij naast me zat te roepen.

Vervolgens viel mijn oog op een MFJ 1899T vertical en deze bij Classic International besteld. Ook een LDG Z817 tunertje moest er komen.

Nu iets fabriceren om deze vertical ook ergens op te kunnen zetten met counterpoise er op aangesloten. Gekozen heb ik voor een fotostatief die ik al jaren heb van het merk Manfrotto (deze kan makkelijk mijn EOS7d met EF 100-300 Mk II L objectief à 2.5kg dragen).

Uiteindelijk deze setup op het balkonnetje van het vakantiehuisje neergezet en kijken wat het bracht. Eerste proeven op 20mtr waren niet slecht te noemen, ik had ook een Raspberry Pi B4/8Gbyte klaar gemaakt om vanaf een tablet bedient te worden (Google op ‘HamPi’) maar kreeg TX totaal niet aan de praat, ondanks het thuis voor vertrek wel werkte. RX werkte als een malle en ik zag van alles voorbij komen in FT4.

Aangezien internet nogal een dingetje was daar (geen WiFi en 4G werkte ook meer niet dan wel) was het maken van een sked erg lastig.

Toch op de eerste dag een QSO kunnen maken met René, PA2RU maar echt optimaal was het zeker niet. Ik weet dat de vertical van MFJ een compromis antenne is en het vermogen van maximaal 6Watt uit de 818, dus een uitdaging mag het zeker genoemd worden.

Op donderdag de 22e had Margriet (mijn XYL) het plan opgevat een wandeling bij de Bruchhauser Steine (JO41gh of JO41dc, ben het ff kwijt) te maken en ik wilde daar op de top ook wat op HF proberen. (je gaat in iets van 3.6km dik 100mtr omhoog en ook weer naar beneden, dus was een stevige wandeling)

Ik heb de 818, de tuner, de 1899T met 2 counterpoise draden in mijn fototas gestoken en boven in stelling gebracht. Ook hier was genoeg te horen maar gezien et geringe vermogen en de antenne helaas geen QSO kunnen maken. Het thuisfront (René, PA2RU) hoorde op 20mtr wel wat maar kon er niets van maken.

Op vrijdag 23 september heb ik de (ook!) mee gebrachte 5-band end-fed eens opgehangen tussen balkonhekje en een houten hek verderop (voor de zekerheid ook wat touw mee genomen, kwam mooi van pas). Was wel wat meer werk dan het opstellen van de vertical maar gaf wel een beter resultaat. Signal was duidelijker te horen thuis in Emmen, en ik heb verder nog kort een QSO gemaakt met Gerard, PA1AT in het Drentse Ide en met TM10KIY (in Parijs volgens QRZ.com) op 40mtr.

Samengevat mag ik deze paar dagen weg radio technisch niet klagen, heb het één en ander kunnen doen en experimenteren.

De MFJ vertical doet het wel, mits je je maar aan de manual houd en de lentes van de verticale straler en counterpoise aanhoud. Aan de top van de Bruchhauser Steine heb ik de 20mtr counterpoise gebruikt (had die voor 40mtr ook mee), maar de LDG Z817 kon de boel ook op 40mtr adequaat afstemmen (vertical direct achter op de tuner, dus zonder coax er tussen).

Is deze antenne perfect?? Nee, dat zeker niet juist omdat deze voor de gebruikte frequenties juist wel erg kort is (totale lengte, straler + spoelen, minder dan 2mtr!!) en met een draadje delen van verleng-spoelen moet kortsluiten om e.e.a. in resonantie te krijgen.

Bij goede condities is deze vertical voor portabel/vakantie werk prima bruikbaar om toch iets te kunnen ondernemen.

De EndFed deed het op (voor HF dan) relatief korte afstand beter dan de vertical, gezien de signaal rapport die ik van René kreeg. Ons huisje stond in een bescheiden dalletje en hing gemiddeld 1.5 à 2 meter boven de grond.

Nog te doen na deze paar dagen: de PL chassis delen van de tuner raken snel los, dus daar moeten andere chassis delen in (met flens dus, zijn nu nog met grote moer) en de gebruikte coax-kabel (H2007) zal nagezien moeten worden. Bleek ook niet helemaal fris te zijn; in ieder geval één twijfelachtige connector die opnieuw gesoldeerd moet worden.

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en buitenshuis

0

Bereikte mensen

0

Betrokkenheidsacties

Distributiescore

Bericht promoten

Leuk

Opmerking plaatsen

Delen

Reacties zijn gesloten.